Burg Hohenzollern

Slott i Tyskland

 

Slott i Tyskland

Tysklands kändast slott är utan tvekan slotten Neuschwanstein som besöks av över 6000 turister om dagen under sommarmånaderna. Slottet är känt för att påstås vara förebilden för det kända slottet i Törnrosa-slottet från Disneys film. Ett annat slot som hamnar i skymundan från sin kända kusin är borgen, eller slottet Burg Hohenzollern som enligt många är ännu vackrare!

Burg Hohenzollern har en lång historia och är ett av de äldsta slotten i regionen. Det blev dock förstört under det trettioåriga kriget, men har sedan blivit återbyggt och restaurerat i omgångar. Den första borgen som byggdes var av släkten Hohenzollern vilka byggde den första delen under 1000-talet i närheten av den tyska orten Zimmern som ligger i alpområdet på gränsen till Schweiz. Efter att slottet totalförstördes år 1454 så blev det snabbt återuppbyggt för din viktiga strategiska position och den slutgiltiga delen av slottet byggdes i mitten på 1800-talet och stod klart 1867.

Slottet ligger på en kulle på 855 meter i fötterna på alperna vilket ger det en viktigt strategisk position med en klar panorama över området och ligger endast 5 mil från den tyska storstaden Stuttgart. Slottet som ingick i den tyska kungafamiljen ingår fortfarande i familjens ägo, men används idag som ett museum med unika samlingar från kungafamiljen, kända konstutställningar och traditionella marknader.

Slottet som är designat i nygotisk stil är ett av de mest kända landmärkena i Europa i denna stilen, tillsammans med Palace of Westminister i London, Pierrefonds i Frankrike, Glasgow Universitet, Köln’s katedral och Matteus kyrka i Norrköping. För att besöka slottet från Sverige så är det snabbaste alternativet att flyga till Stuttgart som trafikeras från många svenska storstäder. Självklart är bilen även ett alternativ då du på vägen kan stoppa och kolla in en mängd kända tyska slott. Från huvudstaden tar det drygt 18 timmar att köra de 170 milen som krävs för att ta sig ner till slottet, en mycket värd bilresa enligt oss!