Intressant fakta du antagligen inte visste om Medeltiden!

Medeltiden var minst sagt en intressant tid för det mänskliga samhället. Det var den tid då samhällets byggstenar lades till så som vi har det nu. Alla har en viss uppfattning om medeltiden, eller riddartiden som det kallas för, eftersom det var ett stort ämne i skolan. Vi har däremot tagit fram 10 punkter med fakta som du antagligen inte visste om Medeltiden!

1. Andra sömnrutiner

Under medeltiden var det vanligt att ha två läggningar per natt. Först skulle du sova i 4 till 5 timmar, vara vaken i två timmar och sedan gå tillbaka för att sova i ytterligare 3 till 4 timmar. Det är inte helt säkert varför detta man gjorde på det här sättet. Däremot så är det många forskare med teorin att man under denna tid steg upp och fyllde på med ved i elden för att hålla oss varma och säkra under natten.

engelsk medeltids långbåge

2. Deformerade Skelett

Den medeltida engelska långbågen var en utav de mest populära pilbågar under medeltidens krigföring. Långbågen kunde avfyra en pil på mer än 275 meter men den krävde väldigt mycket styrka för att kunna avfyra så långt. Det krävdes så mycket styrka att skelett från medeltida bågskyttar kan identifieras för deras förstorade vänster eller höger armar.

3. En annan religion

Under medeltidens Europa var det en ny sorts religion som dök upp. Det var en kristendomsplint och man kan verkligen säga att den var före sin tid. Denna religion höll starkt på tron att män och kvinnor var lika värda och homosexualitet var tolererat, det trodde man inte om riddartiden!

4. Straffen för mördare i Irland

I den medeltida Irland var det väldigt speciella straff för mördare. De som blev tagna fick rejäla böter att betala. Kunde de inte betala böterna så gavs mördaren bort till den avlidnes familj som slavar. Familjen i fråga kunde då bestämma sig för att behålla mördaren som slav eller mörda personen själva – och gå utan straff.

5. Varför de flesta länder har vänstertrafik

Ursprunget till varför de flesta länder kör bil på vänster sida kommer ursprungligen från medeltida England. Då skulle riddare rida sina hästar på vänster sida av vägen. Anledningen till detta var ifall riddaren skulle möta en fiende så skulle deras svärdshand vara på rätt sida. De flesta länder som kör på vänster sida just nu har därför nån gång varit engelska kolonier.

6. Bränna katter för lyckaunder medeltiden brände man katter för lycka

Medeltiden var en väldigt annorlunda tid på vissa sätt. Katt-bränning är ett tydligt exempel på detta. Det var en ritual som skulle frambringa lycka. Ritualen gick till att du stod och brände en stor gryta av levande katter över en brasa medans människor stod runtomkring och skrek och skrattade. I Frankrike bland annat var det vanligt att kungarna själva ceremoniellt startade elden.

7. Lila färg var för lyx

Lila tyg var väldigt svårt att få tag på i medeltida Europa. Mest troligt eftersom blåa och röda färgämnen gjordes av separata gillen och användningen av en annan gilles färg var förbjuden.

8. Påvens order skapade kaos

Gregory IX var en av påvarna under medeltiden och han ansåg att katter var satans inkarnation. Detta uttalande ledde till massdödande av katter och i sin följd en stor ökning bland råttbefolkningen. Detta ledde tillslut till en ökad spridning av digerdöden.

9. Spikkistan fanns aldrigmedeltiden spikkista

Den kända spikkistan, Iron Maiden, är det ökända tortyrredskapet med spikar inuti en sarkofag. Denna innehöll dock inga spikar och var inte heller använd för tortyr. Den skapades av museum arbetare som tillsatta spikar till en sarkofag.

10. Livslängden var längre

Det vi alla har blivit lärda var att medeltiden hade en väldigt kort genomsnittlig livslängd. I medeltida Storbritannien har vi räknat ut att den genomsnittliga livslängden låg på 30 år. Detta berodde dock endast på att det var en sån hög spädbarnsdödlighet. Lyckades du fulla 21 år kunde du nästan räkna med att leva i ytterligare 43 år, vilket ger en genomsnittlig livslängd på 64 år.

Vi hoppas du lärde dig någonting nytt av det här och får en större uppfattning av hur medeltiden var. Det var en väldigt konstig tid men det är det som grundat samhället som det är idag. Har du ett stort intresse för medeltiden? Då kanske du skulle tycka det är kul att spela på spelautomater med medeltida teman. Du kan läsa mer om det på CasinoZone.se.