Kända medeltida monarker

Kröning av karl den store

 

Kröning av karl den store

Medeltiden var en tid full av riddare, präster och framför allt monarker. Kungar och till en viss del drottningar levde i toppen av samhällets pyramid och styrde med mandat från gud. Detta mandat gjorde att det inte sällan kom i konflikt med Påven i Rom som ansågs vara guds representant på jorden. Kungar styrde inte alltid med total auktoritet som man lätt kan tro, utan avsattes, mördades och bannlystes gång på gång. Vore det av ett fientligt land, rebeller eller t.om. familjemedlemmar. Det betyder inte att det vissa monarker levde långa och betydelsefulla liv.

Frederick I Barbarossa

Fredrik I, eller Barbarossa, ”Rödskägg”, var kejsare över de tyskromerska riket mellan 1155 till hand död 1190. Barbarossa sägs vara en av de bästa kejsarna någonsin i medeltida historia och hans mångfald av egenskaper gjorde honom nästan övermänsklig jämfört med hans likar. Den tyska kejsarens största bedrift var att återuppliva det tyskromerska riket till ett ordentligt kejsardöme från att vara ett lappverk av 1600 mindre stater som styrdes av egna prinsar. Frederick hamnade tidigt i konflikt med påven och flera italienska riken som Milan och utförde sex stycken expeditioner mot Italien. Till sist tog han upp korset och deltog tillsammans med Rickard Lejonhjärta och Kung Philip av Frankrike där han tragisk nog fick en hjärtattack och drunknade.

William erövraren

Även kallad William oäktingen och William I av Normandie. Under 1050- och tidigt 1060-tal var William en utmanare om den engelska tronen tillsammans med den norske kungen Harald Hårdråde och den regerande saxiska kungen Harald Godwinson. Efter sin invasion och det legendariska slaget vid Hastings där William besegrade den saxiske kungen överlägsna styrka och blev därefter kung av England. Williams erövring är en av mest legendariska historian i engelsk historia.

Philip II

Kung av Spanien, Porugal, Naples, Sicilien, Nederländerna och de amerikanska kolonierna levde mellan 1527 till 1598. Det var under hans styre som det spanska imperiet nådde sin gyllene ålder och han vad känd som Philip den förståndiga. Det var under hans styre som frasen ”Riket där solen aldrig går ner” uppkom för första gången. Philip var en gudfruktig katolik och spenderade en stor del av sitt liv i strid mot protestantismen. Detta ledde honom i krig mot England där han spanska armada misslyckades med en invasion mycket på grund av logistik och oväder. Efter hans död har han beskrivits som både en gentleman som exemplifierar kristna dygder och vördnad av sina vänner och en dystopisk tyrann av sina fiender. Philip var medlem i den kända Habsburg dynastin som var en av den mest influensrika familjen i Europa. En familj som producerade kungar och kejsare för Tyskromerska riket, Böhmen, Österrike, Tyskland, Ungern, Kroatien, Portugal och Spanien. Familjen Habsburg ledde Europa fram till Karl II av Spanien och Karl VI av tyskromerska riket. Namnet Karl fortsatte dock att leva vidare som ett vanligt namn för inte bara en mängd kungar, utan även städer, fiktiva karaktärer och varumärken. Man kan till exempel bo i Karlskrona, läsa om Karl-Bertil Jonsson och dessutom även spela hos Karl Casino.

Charlamagne

Kallad Karl den Store levde i börjarn av medeltiden mellan 742 till 814. Karl den store är även kallad ”Europas fader” då han enade större delen av västra Europa för första gången sedan romerska riket. Många kejsardömen och kungariken har fått sin legitimitet från anspråk av Charlamagnes rike. Han blev den första ”kejsare av romarna”, senare tyskromerska riket. Hans kröning av påve Leo III skapade ett prejudikat där det var påven som krönte europeiska kejsare, något som skapade konflikter mellan kejsare och påvar. Efter hans död delades hans riket upp mellan hans söner vilka skapade grunden för både Frankrike och Tyskland