Mdina, en medeltida stad

Mdina medeltidsstad

Mdina medeltidsstad

Mdina är en av Europas bäst bevarade medeltida städer, och är belägen nästan mitt på Malta, på toppen av en kulle. Staden är Maltas gamla huvudstad, och är i dagens läge ett av landets populäraste turistmål med omkring 750 000 besökare varje år. Staden var under medeltiden känd som “Città Notabile”, den ädla staden. Idag kallas den istället ofta för “den tysta staden”, eftersom inga bilar tillåts där utöver sådant som utryckningsfordon och bröllopsbilar. En annan anledning till det namnet är också att staden aldrig återfick någon viktig roll efter sin tid som huvudstad. I Mdina bor endast omkring 290 personer, vilket bidrar till en lugn atmosfär i staden.

Sevärdheter i Mdina

I Mdina finns ett flertal vackra historiska byggnader att besöka, men även staden i sig är en upplevelse. En promenad längs stadens smala, krokiga gator bland byggnader i gul kalksten känns som att åka tillbaka i tiden. Dessutom omges staden av en mur, vilket också bidrar till den medeltida upplevelsen. Från toppen av Mdinas bastion kan du avnjuta en av Maltas absolut bästa utsikter, och även passa på att ta en fika eller något att äta vid restaurang Fontanella Tea Garden.

När du besöker Mdina kan du bland annat besöka den romersk-katolska domkyrkan St. Paul’s Cathedral, som ligger i hjärtat av Mdina. Domkyrkan sägs stå på den plats där den romerska ledaren och aposteln Paulus mötte St. Paul efter att ha lidit skeppsbrott på Malta. Arkitekturen är av barockstil, och designen kommer från den maltesiska arkitekten Lorenzo Gafà. St. Paul’s Cathedral anses vara Gafàs mästerverk.

En annan sevärdhet att ta del av i Mdina är Palazzo Falson, ett medeltida palats från 1200-talet. Palatset är den näst-äldsta byggnaden i Mdina, och byggdes som en familjebostad av den maltesiska adeln. Sedan tidigt 2000-tal har palatset varit öppet för allmänheten att besöka, och det fungerar idag som ett historiskt museum.

Mdina är väl värd ett besök för den som är intresserad av medeltiden, då staden med sin fina arkitektur och atmosfär erbjuder besökare en unik inblick i denna historiska period.