Medeltidens matlagning

När man pratar om Medeltiden finns det en par saker som man alltid tar upp. Är det inte digerdöden kommer man in på slott och kungariken vilket är mäktigt intressant hur samhället byggdes upp, varför man styrde folket som man gjorde och vilka utmaningar ställdes man inför på den tiden. Något som man däremot inte pratar om är maten, drycken och den föda som man då stoppade i sig. Liknar den dagens eller har man helt bytt matvanor från Medeltiden? Läs nedan vår korta artikel om just maten och lagningen på Medeltiden. 

Matlagning på Medeltiden

medeltiden mat

Under Medeltidens gång var det vanligt med endast två måltider per dag, den första mellan klockan 10.00 och 14.00, något som vi idag kan kalla efter det amerikanska uttrycket “Brunch” som är en blandning mellan frukost och lunch. Senare på eftermiddag eller kvällen åt man kvällsmat och det här systemet med två måltider per dag förblev stabilt under hela medeltidens gång. Det förekomma även frukost men det här var en fråga om status, samma gällande mellanmål. Då ansåg man att man inte behöva extra energi eftersom man inte arbetade fysiskt som människor som var socialt lägre ställt. Var man antingen Adel, Präst eller medlemmar av religiösa ordnar undvek man frukost för att inte avbryta nattens fasta allt för tidigt under dagen.

Alla matlagning skedde över eld då spisar inte blev populära förrän ett tiotal år senare. Medeltidna ugnar fanns men var otroligt dyra och fanns bara i större hushåll samt bageri. Mycket vanligt var spannmål som bröd, gröt, välling och i mindre utsträckning pasta samt de vanligaste sädesslagen vete, råg, korn, bovete och havre. Man odlade också grönskaer som kål, betor, lök, vitlök, rovor och morötter som var mer vanligt bland de lägre samhällsskikten.  För att få i sig protein var mjölk viktigt för de som inte hade råd med kött eller fisk som då också var vanligt. Under vissa perioder var osten den viktigaste källan till djurprotein. Till sina måltider drack man vin och öl om man hade status men redan då visade läkare på att alkoholen var giftigt för människan.

Vill du veta mer om mat på Medeltiden? Läs vidare här.