Slott i Sverige

Sverige är ett land med mycket rik historia och kultur, och tack vare att landet under en väldigt lång tid varit skonat från krig finns än idag mycket efterlämningar kvar, så som till exempel runstenar, gårdar och framför allt slott!

Innan man går in på olika svenska slott är det viktigt att definiera vad som är ett slott. Ordet kommer från tyskans ”slot” och betyder befäst plats. Till skillnad från ett palats till exempel, så är palatset inte att anses som en befäst plats, men det är alltså slottet. Vidare ska ett slott normalt sett vara byggt i sten eller annat beständigt material samt ha minst två våningar över marken.

I Sveriges finns massor av slott utspridda runt om i landet. Många av dem är praktfulla byggnader. Många av slotten är byggt av en kung, som till exempel Gripsholms slott som ligger i nuvarande Strängnäs kommun. Det var Gustav Vasa som år 1537 började uppföra slottet i försvarssyfte. Ett slott som av många anses vara ett av de allra vackraste i Sverige är Läckö slott. Slotten, som ligger nära Lidköping i Västergötland, grundlades redan år 1298 men då som en biskopsborg. Det var först under 1600-talet som byggnaden utvecklades till de storslagna barockslott som det är än idag.

Det svenska slott som exponerats flest gånger i alla möjliga sammanhang är dock Stockholms slott. Slottet har stått på samma plats, I Gamla stan, sedan början av 1200-talet. Slotten är det svenska kungahusets officiella residens. Slottet, så som det ser ut idag, är ritat av Nicodemus Tessin den yngre och uppfördes efter att det föregående slottet brunnit ner 1697. Även om Stockholms slott är det officiella residenset för det svenska kungahuset, så bor de i själva verket på Drottningholms slott i på Ekerö, lite utanför Stockholm.